Jdi na obsah Jdi na menu

Výcviku hasičů okrsku Benešov se zůčastnila i naše jednotka

20. 10. 2016

Tentokrát bylo cvičení či výcvik pojat trochu netradičně, protože místo jednoho námětu jednotky plnily celkem pět úkolů formou taktického výcviku plus jednu doplňkovou disciplínu. Na správnost postupů dohlíželi profesionální hasiči z našeho okrsku, kteří důkladně počínání sborů sledovali a hodnotili.

Cvičení začalo v 17:00 na suchovském parkovišti u tobogánu, kde byly všechny jednotky proškoleny a poučeny. Následně se dle připraveného rozpisu rozjely na jednotlivá stanoviště. Na prvním stanovišti tobogánu probíhalo slaňování. Pouze dvě jednotky byly schopny svými znalostmi a zkušenostmi slanit bez pomoci instruktorů. Ostatní se slanili za pomocí instruktorů nebo disciplínu výcviku neabsolvovali. Další stanoviště v obci Suchý bylo umístěno u rybníka u „střelnice“. Oznamovatel nahlásil pohřešovanou osobu, která na druhé straně volala o pomoc, ale už se neozývá. Zpravidla se 4 členové jednotky vystrojili záchrannými vestami a dalším potřebným vybavením a na člunu přeplavali rybník. Osobu po chvíli pátrání nalezli podchlazenou, provedli nezbytné ošetření a transport přes rybník zpět, kde již čekala fiktivní posádka záchranné služby. Po tomto stanovišti jednotky opustili území obce Suchý a Velenov a rozjeli se k Benešovu. První stanoviště bylo u radiolokátoru Skalky. Toho radiolokátoru, prostřednictvím kterého sledují miliony obyvatel České republiky vývoj oblačnosti, který slouží pro řízení letového provozu na Moravou, je vysoký 735 metrů a nahoru vede 180 schodů. Úkol zněl následovně: Nahoře hoří, 3 hasiči si nasadí dýchací přístroje, do ruky minimax a vyběhnou nahoru. Tento úkol nejvíce ze všech prověřil hasiče jak po stránce psychické, taktické, ale také fyzické. Výstup po 180 schodech byl velmi namáhavý. Ostatní hasiči plnili dole zatím doplňkovou disciplínu a to zacouvání do vymezeného prostoru a prokazovali znalost uložení věcných prostředků ve vozidle. Další úkol byl již přímo v obci Benešov a to u fotbalového hřiště. Ohlášen tam byl menší požár ze špatně uhašeného ohniště. Jednotky hasily za pomocí PS 12 z dopravních automobilů z nově vybudované požární nádrže nebo z cisternových automobilových stříkaček. Připravenost jednotek prověřil náročný terén a hlavně tma. Poslední disciplína byla zaměřená na zdravovědu. Oznamovatel ohlásil zraněnou osobu ve fotbalových šatnách. Na místě jednotky zjistily, že muž má tepenné krvácení a navíc je v místnosti ještě jedna osoba v bezvědomí. Část jednotky začala okamžitě s resuscitací osoby v bezvědomí, druhá část se snažila co nejrychleji zastavit tepenné krvácení. Velitelé mezitím komunikovali s KOPISem a upřesňovali informace. Nakonec následoval transport za pomocí dostupných prostředků (nosítka, páteřní deska, lavička, nastavovací žebřík,…) jedné osoby k vozidlu záchranné služby.

Doplňková disciplína se na závěr pro většinu jednotek skrývala v benešovské zbrojnici. Hasiči s oprávněním pro práci s motorovou pilou měli za úkol co nejrychleji otočit řezací lištu u ruční motorové pily. Tato soutěž byla jako jediná přímo vyhodnocená. “Nejlepším pilařem benešovského okrsku pro rok 2016“ se stal člen jednotky z obce Suchý.

Cvičení končilo někdy kolem půl jedenácté v noci, většina úkolů tedy byla plněna po tmě, což kladlo větší nároky na jejich plnění. Cvičení reálně prověřilo připravenost hasičů na rozmanité typy zásahu. Věřím, že bylo přínosem a krásným završení praktického odborného výcviku v jednotkách za téměř uplynulý rok.

Velké poděkování patři všem organizátorům a rozhodčím.

 

Složení JSDH Okrouhlá: Miroslav Juřík, Miloslav Mareček, Petr Polák, Aleš Čížek, Josef Kadlec , Vojtěch Vít

Článek částečně převzat z SDH Suchý.