Jdi na obsah Jdi na menu

TC IZS Březina 2013

14. 5. 2013

Dvoudenního taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému se ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku dne 3. a 4. května  účastnila také JSDH Okrouhlá se dvěma zásahovými automobily.

Hasiči se museli potýkat se simulovaným požárem lesa. Nasazeno bylo celkem téměř 50 hasičských jednotek a to jak Hasičského záchranného sboru tak především jednotek SDH. Postupně v místě zasahovalo na 400 hasičů.

U zásahu pracovalo mobilní operační a informační středisko HZS JMK a štáb velitele zásahu, který se musel vypořádat s řadou obtíží vyplývajících ze zkušeností z loňského rozsáhlého požáru lesa u Bzence na Hodonínsku. Štáb vytvořil dostatečné zásobování dvanácti proudů vodou. Zřídil funkční a efektivní kyvadlovou dopravu vody cisternami a dálkovou dopravu vody hadicemi na vzdálenost 1200 metrů, kde právě prováděla činnost jednotka hasičů z Okrouhlé. Ve spolupráci s HZS Středočeského kraje ze stanice Kladno s čerpacím agregátem SOMATI a HZS Jihomoravského kraje ze stanice Tišnov s požárním čerpadlem o výkonu 5000 litrů za minutu zajišťovali dodávku požární vody do cisteren, kterými se vozila voda k požáru. Na tuto činnost byli okrouhlečtí hasiči nasazeni zejména proto, že tuto činnost prováděli i u požáru v Bzenci na Hodonínsku v loňském roce. Nebyla to tedy pro ně úplně nová činnost. Současně s tím pak zajišťovali malé týlové zázemí na odpočinek a občerstvení pro strojníky, kteří dováželi vodu několik hodin bez přestávky na místo požáru, které bylo vzdáleno od zdroje požární vody 7 kilometrů.

K hašení požáru byl využit armádní vrtulník Sokol W3A i policejní Bell 412. Oba stroje hasily pomocí závěsných bambivaků, které se plnily z cisteren a také z hladiny blízké vodní nádrže. Ani v nočních hodinách hasiči nezaháleli. Na řadu totiž přišla evakuace obyvatel z požárem ohrožené osady do vystavěného evakuačního střediska.

Na cvičení přijeli i zástupci Generálního ředitelství HZS ČR, kteří jej hodnotili velmi kladně. V následující týdnech bude nutné zpracovat a vyhodnotit poznatky získané dvoudenní akcí.

 

 

Náhledy fotografií ze složky TC IZS Březina 2013